Haptotherapie Praktijk Oorsprongpark

Haptotherapie

Haptotherapie is geen ‘voel je goed’ therapie. Het helpt je om te ‘voelen wat er is’ en daar verantwoordelijk mee om te gaan, zowel naar jezelf als naar de ander

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. In de loop van het leven kan er gemis aan affectiviteit (gevoelscontact) zijn of kan een mens pijnlijke ervaringen opdoen, waardoor het natuurlijke contact met het voelen vast kan lopen. Dat kan leiden tot het zich afsluiten voor het voelen, zich lijfelijk pantseren en vooral vanuit de wil, het moeten en het denken gaan leven. Of juist tot het stuurloos raken in gevoelens en geen basis voelen om op terug te vallen.

De haptotherapeut gebruikt zijn eigen voelend vermogen en brengt de cliënt via een aanrakende benadering – weer – in contact met diens gevoelens, daar waar die afgesloten geraakt zijn.

De cliënt kan leren naar de signalen van zijn lichaam te luisteren en ze serieus te nemen. Zo kan hij groeien in de richting van steeds meer zichzelf worden en durven zijn, en open in de wereld te staan. Een klimaat van affectieve bevestiging in de therapie is daarbij essentieel, vooral als daar in iemands levensgeschiedenis een tekort aan is geweest.